© Fotó: medicalxpress.com
London, 2015. szeptember 24., csütörtök (MTI) – A mérsékelt kávéivás nem növeli a szívritmuszavar leggyakoribb formájának kockázatát, a két dolog között nincs összefüggés – állapította meg egy nagylétszámú, hosszú távú svéd kutatás.
A tudósok, akik kutatásukhoz négy korábbi tanulmány metaanalízisét is elvégezték, majdnem 250 ezer embert vontak be vizsgálatukba – számolt be a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a BMC Medicine orvosi szaklapban megjelent tanulmányról.
A mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a szívkoszorúér-betegségek és a szélütés kockázatát. Az atriális (pitvar) fibrilláció (AF), a szívritmuszavar leggyakoribb formája – amely szabálytalan, gyakran túl gyors szívverést okozó zavar – és a koffeinfogyasztás közötti kapcsolat azonban nem volt egyértelmű. Korábban úgy vélték, a sok kávé növeli az AF kockázatát.
“Nem találtunk kapcsolatot a sok kávé fogyasztása és az AF esélyének növekedése között, tehát aki szereti a kávét, nyugodtan ihatja, ha nem esik túlzásokba, nem kockáztatja a pitvarfibrillációt” – mondta Susanna Larsson, a svéd Karolinska Intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.
A kutatók 41 881 férfi és 34 594 nő adatait vizsgálták meg, a kutatás 1997-ben kezdődött. A résztvevők beszámoltak kávéfogyasztási szokásaikról, átlagosan mindkét nem képviselői napi három csésze kávét ittak. Tizenkét éven át követték őket.
Ez idő alatt a férfiak közül 4311-nél, a nők közül 2730-nál alakult ki AF. Az elemzés azt mutatta, hogy még a legtöbb kávét fogyasztók esetében sem volt összefüggés a kávémennyiség és a szívritmuszavar között.
A kapcsolat hiányát erősítette meg négy korábbi tanulmány adatainak metaelemzése. Az első kutatással együtt 248 910-en ember adataival dolgoztak, közülük 10 406-nál alakult ki AF.
Bár a tudósok figyelembe vették az AF kockázatát növelő tényezőket, a kutatás más korlátaira maguk hívták fel a figyelmet: a kávéfogyasztási adatok a résztvevők önbevallásán alapultak, és minden elemzett tanulmány Svédországban vagy az Egyesült Államokban készült, ezért az eredmények nem általánosíthatók.
Kiváló aromájú kávéink mellé biztosítjuk az egyedi kávéscsészét és egyéb kiegészítőket.
Lamigi kávéscsészeEmblémázott, esztétikus megjelenésű porcelán csésze, eszpresszós és cappucinós méretben. Forgalomhoz igazodva díjmentesen biztosítjuk partnereink részére. |
|
|
|
Lamigi kültéri világító tábla |
PEN-DÁM Kft 9022 Győr, Czuczor G. u. 6. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: 06 70 512 99 44, 06 20 9 71 61 01, 06 30 519 59 77
Lamigi Rúdcukor 5 grammos, emblémázott cukor, 1000 db/karton |
|
Lamigi Kávétejszín 10%-os, 10 grammos, 120 db/karton |
|
Lamigi Szalvéta |
PEN-DÁM Kft 9022 Győr, Czuczor G. u. 6. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. |
A pörkölés az a folyamat, aminek során a nyers, zöld kávéból, illatos,aromás pörkölt kávé jön létre.
A nyers kávét,a kávépörkölő gép forgó dobjába töltjük,ahol folyamatos hőbevitel közben, a kávébab fizikai és kémiai átalakulásokon megy keresztül, elveszíti nedvességtartalmának igen jelentős részét,miközben a kávészemek kitágulnak,térfogatuk megnő.
A szemek színe, a barna valamely árnyalatát veszi fel,mert az összetett szénhidrátok egyszerű cukrokká bomlanak és karamellizálódnak. Íz és illatanyagok alakulnak ki,ami a csersavhoz kötött koffein felszabadulása és a fehérjék bomlása miatt következik be.
A szemek íze, a hőbehatás folyamán nyeri el a fajtára jellemző -és mindig felismerhető- élvezhető tulajdonságokat.
A pörkölési módokat nem lehet élesen egymástól elválasztani,mert csak színárnyalatban van köztük különbség. Ezek alapján,három fő pörkölési módot különböztetünk meg:
bécsi, francia és olasz.
Az információk és idők közös használatával kiszámítható,hogy a pörkölés melyik fázisánál tartunk. A kívánt hőfok elérése közelében, egymástól időben nem nagy távolságra, két reccsenés hallatszik,melyek jó támpontot adnak annak eldöntéséhez,hogy mikor kell a dobot kiüríteni.
Az első reccsenés közeledtét, -melyek a pattogatott kukorica pukkanásaihoz hasonlatosak- meg lehet érezni az illatokból,ahol a a kávé színe még egyenetlen,azonban a kávészemek már megnagyobbodtak.
Következik egy rövid periódus az első és a második reccsenés között,amikor a kávészemek belső struktúrája alakul át.
Rövid időn belül elérkezünk ahhoz a ponthoz,ahol teljes koncentráció szükséges, mert a második reccsenést elérve,haladéktalanul meg kell kezdeni az ürítést.
A dob tartalmát egy levegőárammal hűtött tálcára engedjük,ahol folyamatos mozgatással lehűtjük.
Megállapítható,hogy a pörkölő mester határozza meg a pörkölés változóit, melynek eredménye, egy az adott kávé márkára oly jellemző ízélmény.
PEN-DÁM Kft 9022 Győr, Czuczor G. u. 6. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: 06 70 512 99 44, 06 20 9 71 61 01, 06 30 519 59 77
ezzel lehetőséget biztosítunk arra,hogy Ön akár már 23 Ft/adag áron is előállíthasson minőségi kávét
EXPOBAR ELEGANCE
1 karos/csoportos, aut. gőz és forróvíz adagoló szelepek, manuálisan kiadott rövid és hosszú kávéadag méréssel, beépített darálóval, 6 l-es boiler, aut. vízutántöltés, hálózati-víz csatlakoztatással, vízlágyítóval, gőzkarral, capuccinofejjel Feszültség: 230V Méret(mm): 500x600x690 mm Súly: 47 kg |
|
EXPOBAR ELEGANCE /2 karos/
2 karos/csoportos, automata gőz és forróvíz adagoló szelepek, manuálisan kiadott rövid és hosszú kávéadag méréssel, beépített darálóval, 11,5 l-es boiler , automata vízutántöltés, hálózati-víz csatlakoztatással, vízlágyítóval, gőzkarral,capuccinofejjel.Tartozék: 1-2 kifolyós kar. Feszültség: 230V Méret(mm): 710x600x510 mm Súly: 60 kg |
|
EXPOBAR OFFICE
Automata, programozható, egy karos kávégép gőzcsappal és teacsappal. Beépített daráló, 0,5 kg-os szemes kávé tartály. 1 l-es víztartály automata vízutántöltés, hálózati-víz csatlakoztatással, vízlágyítóval.Mechanikus darált kávé adagolás. Tartozék: 1-2 kifolyós kar + csészeemelő Feszültség: 230V Méret(mm): 550x450x400 mm Súly: 30 kg |
PEN-DÁM Kft 9022 Győr, Czuczor G. u. 6. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: 06 70 512 99 44, 06 20 9 71 61 01, 06 30 519 59 77