A pörkölés az a folyamat, aminek során a nyers, zöld kávéból, illatos,aromás pörkölt kávé jön létre.
A nyers kávét,a kávépörkölő gép forgó dobjába töltjük,ahol folyamatos hőbevitel közben, a kávébab fizikai és kémiai átalakulásokon megy keresztül, elveszíti nedvességtartalmának igen jelentős részét,miközben a kávészemek kitágulnak,térfogatuk megnő.
A szemek színe, a barna valamely árnyalatát veszi fel,mert az összetett szénhidrátok egyszerű cukrokká bomlanak és karamellizálódnak. Íz és illatanyagok alakulnak ki,ami a csersavhoz kötött koffein felszabadulása és a fehérjék bomlása miatt következik be.
A szemek íze, a hőbehatás folyamán nyeri el a fajtára jellemző -és mindig felismerhető- élvezhető tulajdonságokat.
A pörkölési módokat nem lehet élesen egymástól elválasztani,mert csak színárnyalatban van köztük különbség. Ezek alapján,három fő pörkölési módot különböztetünk meg:
bécsi, francia és olasz.
Az információk és idők közös használatával kiszámítható,hogy a pörkölés melyik fázisánál tartunk. A kívánt hőfok elérése közelében, egymástól időben nem nagy távolságra, két reccsenés hallatszik,melyek jó támpontot adnak annak eldöntéséhez,hogy mikor kell a dobot kiüríteni.
Az első reccsenés közeledtét, -melyek a pattogatott kukorica pukkanásaihoz hasonlatosak- meg lehet érezni az illatokból,ahol a a kávé színe még egyenetlen,azonban a kávészemek már megnagyobbodtak.
Következik egy rövid periódus az első és a második reccsenés között,amikor a kávészemek belső struktúrája alakul át.
Rövid időn belül elérkezünk ahhoz a ponthoz,ahol teljes koncentráció szükséges, mert a második reccsenést elérve,haladéktalanul meg kell kezdeni az ürítést.
A dob tartalmát egy levegőárammal hűtött tálcára engedjük,ahol folyamatos mozgatással lehűtjük.
Megállapítható,hogy a pörkölő mester határozza meg a pörkölés változóit, melynek eredménye, egy az adott kávé márkára oly jellemző ízélmény.
PEN-DÁM Kft 9022 Győr, Czuczor G. u. 6. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: 06 70 512 99 44, 06 20 9 71 61 01, 06 30 519 59 77